Сънчо пречи на детския сън и на почивката на родителите

Сънчо пречи на детския сън и на почивката на родителите

Не е полезно нито за вас, нито за детето ви да налагате график „нощно лягане” в ранен час. Резултатите от тази мярка ще  костват или почивката ви или нормалното функциониране на биологичния часовник на детето. Това сочат данните от ново американско изследване.

Учените разбрали, че когато едно дете бъде сложено да спи против волята му, то стои будно с часове, върти се в леглото и става кисело. Възможно е дори да развие агресивно поведение, ако родителите продължават да го принуждават да прави неща, които не иска. Друго, което може да се случи е да се наспива преди вас и в съботния ден, когато сте решили да се излежавате с час повече то да дойде още в 6 сутринта в спалнята ви, за да си гледа детските по телевизията.

Учените са категорични, че колкото и да искат родителите не могат да привикнат детето да си ляга рано, ако в организма му няма завишаване на хормона мелатонин, който предизвиква унасянето и прозявките. Детето ще започне да дреме само, ако вече е изхабило енергията си за приключения и е свикнало със светлината около себе си. В случай, че е превъзбудено и се оглежда навсякъде заради светнатите лампи по всяка вероятност ще приспи вас, но не и себе си.

Няма закон, който да гласи, че всички деца на планетата трябва да си легат по едно и също време или както сме свикнали да казваме „като свърши Сънчо”. Тест с 350 деца в щата Калифорния доказал, че онези малчугани, които биват карани насила да си лягат стават агресивни и свръх емоционални в тийнейджърска възраст. Това е отмъщение за родителите и коства техния сън. Проучването доказало още, че има деца, на които им се придрямва още в 19:30 часа, но имало и други, които държали много да остават будни до късно, за да гледат страшните филми заедно с мама и тате.

Снимка: uratex.com.ph
Автор: Dani

Сънчо пречи на детския сън и на почивката на родителитеРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)