Искате ли да си отглеждате мандариново растение

Искате ли да си отглеждате мандариново растение

Искате ли да си отглеждате мандариново дърво у дома? Тази ваша мечта може да се осъществи, при това не изисква почти никакви усилия. Ако не желаете да си купувате готово дръвче, то засадете си сами семки от мандарина и чакате резултата. Ето и цялата процедура по засяването, поникването и грижите за това екзотично растение.

Семената се вземат от добре узрели плодове. За да сте сигурни в успешното поникване, по-добре заделете поне 5 - 10 семки. Увийте ги в марля, леко навлажнена с вода и ги оставете на тъмно за няколко дни. За този период те ще покълнат.

След това може да ги засейте в почвата, купена от магазин за цветя. На дъното на саксията сложете дренажна почва от 1-2 шепи пясък или ситни камъчета.

Първите издънки на мандарината ще се появят след 2-3 седмици или месец. Растението обожава слънцето. Поставете саксията на силна слънчева светлина.

През лятото поливайте мандариновото дръвче обилно и допълнително овлажнявайте листата му. През зимата намалете поливането, но никога не засушавайте почвата му.

Когато растението се нуждае от по-голяма саксия, преместите го, но нека бъде в края на зимата или началото на пролетта. Домашно отгледаната мандарина расте до около 1,5 м и се оформя като малко дърво.

 

Снимка: www.joelix.com
Автор: Stefi

Искате ли да си отглеждате мандариново растениеРейтинг: 5.0 от 5.0 / (4 гласа)