Да научим детето да разпознава календара със забавна оцветяванка

Да научим детето да разпознава календара със забавна оцветяванка

Децата са любознателни и обичат да опознават света чрез сетивата си. Държат да пипнат, да вкусят или да помиришат всичко около себе си, за да разберат какво е. Затова е добре родителите да прилагат малки хитрини, за да улеснят процеса на учене и да го направят по-интересен, в случай, че детето не може да задържа вниманието си фокусирано върху едно нещо за прекалено дълго време.

Първите инструменти, до които детето се докосва още от забавачката и се запалва по използването им това са цветните моливчета за оцветяване. И преди да дойде време за постъпване в училище е редно мама и татко да запознаят малчугана с цифрите от часовника и дните, и седмиците от календара, ако разбира се затова не са се погрижили учителите в детските градини.

Така, първото нещо, за което се сещаме, когато навлезем в нова година е да окачим някъде из дома си симпатичен календар, който да ни услужва, за да сме в крак с времето. Точно сега е моментът да не си купуваме готов, а да помогнем на детето само да го измайстори и изрисува. Ще падне голяма веселба. Без малко помощ от родителите не може, но поне това ще е още един повод да прекараме малко време със съкровището.

Първо изрязваме 12 листа, колкото са и месеците в година в подходяща форма. Може да бъде по избор на детето или такава, която да отговаря на възможностите ни да майсторим разни неща. После разграфяваме долната част на листовете и изписваме името на месеца с по-удебелен шрифт, датите, дните и седмиците. Уикендите можем да изпишем в друг цвят, за да се разграничават от делничните дни, в които малкото ни ходи на детска градина или на училище. В случай, че е наближил моментът да учат цифрите и буквите можем да се допитаме до помощта на наследника ни за изписването на календара.

След това идва най-забавната част – рисуването на фигурки, животинки или растения по останалото празно пространство от листа. Ако не сме достатъчно добри художници можем да прекопираме различни мотиви от книжки или да залепим такива. Ще е интересно, ако за всеки конкретен месец бъде добавена характерна картинка. Например през пролетта и есента падат най-много дъждове, затова можем да сложим нещо, напомнящо дъжд, чадър или воден басейн. И няма да е необходимо да изработваме специална подвързия за календара. Ще е достатъчно да закрепяме всеки месец на рамката на вратата с габърче или да го поставяме в коридора на апартамента до огледалото, за да се вижда общата семейна творба.

Всеки родител сам може да си избере кога да даде за оцветяване календара на детето си. Възможно е да го прави страничка по страничка като възнаграждаване след някакъв успех или пък накуп. Условието на занятието е всичко да се прави заедно с родители и деца, за да има полза от преподаването на разпознаване на календара. Докато малчуганът оцветява може да го подпитваме на шега какъв ден или дата сме днес и да го караме да следи написаното под оцветяванката.

Снимка: 4.bp.blogspot.com
Автор: Dani

Да научим детето да разпознава календара със забавна оцветяванкаРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)