Причини за проблемите на детето със съня

Причини за проблемите на детето със съня

Малчуганите сами знаят кога трябва да си лягат. И тези своеволия не бива да се смятат за погрешни, твърди ново проучване. Оказва се, че биологичният часовник на малките деца не е по-крехък от този на възрастните. Ако родителите слагат отрочето си да ляга, когато то все още кипи от енергия и предпочита да се занимава с нещо друго, решението излиза съвсем погрешно. Много от настойниците слагат в креватчетата съкровището си по-рано. Резултатът е само един – детето се наспива още по ранна доба и започва да тормози родителите, които искат да продължат с излежаването поне още един скъпоценен час.

Американски педиатри съветват майките и бащите да не определят прекалено строг режим, в който наследникът трябва да си ляга веднага щом свърши Сънчо. По-активните момченца и момиченца не намират покой, докато не изразходят приливите на енергия. Въртят се с часове в леглото, плачат и скимтят. Започват да си наумяват, че са гладни или жадни. Стават и отиват да се гушнат при мама и тате.

Склонни са да заспят по-бързо, когато се отегчат. Това може да се пробва с редене на пъзел, оцветяване или четене на приказка. Изследователи от Университета в Колорадо са убедени, че желанието за сън при децата се определя от нивата на хормона мелатонин. Веществото се увеличава нощем, за да напомни на детето, че е време за нанкане.

Прекалено силната светлина в спалнята на мъниците също може да им пречи да заспят. Затова приглушената е по-добрият вариант. Психолози съветват за детска стая да се избира такава, която гледа към улицата. Причината е, че детето ще свиква постепенно да спи на шум и улично осветление. В противен случай, ако е много тъмно в покоите му може да поиска да спи на светната лампа, а отказването от този навик на по-късен етап става много трудно.

Понякога нежеланието да си легне може да се дължи на натрупана отрицателна емоция у детето. Ако цял ден е било кисело, то и нощес няма да му е особено лесно да заспи. Има и други трудни периоди за децата. Такива са например коликите и никненето на зъбки.

 

Снимка: www.hindustantimes.com
Автор: Dani

Причини за проблемите на детето със съняРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)