Сърцето ни страда през зимата. Ето как да го спасим

Сърцето ни страда през зимата. Ето как да го спасим

През лятото се пазим от жегата и магнитните бури, сега е време да обърнем внимание на състоянието на сърдечно-съдовата си система заради аномалиите през зимата. Навън рязко се редуват температурни колебания от положителни и отрицателни градуси и това поставя здравето ни на карта. Кардиолозите споделят, че има начини да пазим доброто си състояние и да го правим още по-добро, напук на студа навън.

Декември и януари са най-опасни за сърцето ни. Именно през тези два месеца се случват най-големите скокове и спадове на градусите в синоптичните прогнози. Промените в атмосферното налягане предизвикват спазми в съдовете. Това влияе на артериалното налягане и е напълно вероятно да започне образуването на тромби. Сърцето започва да се тормози. Не му стига въздух. Рискът от преждевременен фатален край заради инфаркт се увеличава рязко. Има цял списък със закони, който е съставен от специалисти в областта на човешкото здраве и който е препоръчително да се взима под внимание:

1. Следете кръвното си налягане – измервайте го поне веднъж в денонощието.

2. Подложете се на диета – не преяждайте по време на вечеря, не прекалявайте с пържена и пикантна храна, забравете за продуктите с високо съдържание на холестерол.

3. Не се натоварвайте физически прекалено много.

4. Избягвайте изпиляването на нервите – бягайте от всичко, което пречи да се чувствате добре, дори в това число да попадат хора от обкръжението ви.

5. Спазвайте лекарските препоръки и взимайте навреме предписаните лекарства.

6. Кажете „не“ на вредните навици – никотинът от цигарите помага за развитието на атеросклероза.

Пет признака, че сърцето ви е в опасност
• безпричинно кратко дишане;
• безпричинно гадене и трудно усвояване на храната от стомаха;
• необяснима умора;
• тежест в ръцете или гърдите;
• болка между плещите или в гърдите, която преминава в ръцете.Снимка: www.e-beauty.lv
Автор: Dani

Сърцето ни страда през зимата. Ето как да го спасимРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)