Майчини уроци: как да научим щерката да пази достойнството си

Майчини уроци: как да научим щерката да пази достойнството си

Момчетата се страхуват от момичетата, но това е само в най-ранна детска възраст. Причината е, че девойките се развиват по-бързо, по-умни са и по-отракани. Това неминуемо смазва самочувствието на малчуганите. След няколко години обаче нещата се променят. Тийнеджърите започват да точат лиги по съученичките си и нападат обикновено най-невинните и сладки създания, които не могат, не знаят как и в крайна сметка просто не казват „Не“. Тук идва ролята на майката. Още в пуберска възраст момичето трябва да бъде научено да слага граници в живота си и да брани достойнството си.

Това става с много дълги разговори, даване на пример за добри обноски и нормално поведение в обществото и изтъкване на приоритетите. Дъщерята трябва да знае, че за всяко нещо си има време. За учението, за любовта и брака, както и за децата. Само че с наставления и четене на конско това не се получава. И доказателство за неуспехите на нравствените поучения са десетките бременни тийнеджърки, които пропускат голяма част от живота си заради дондуркане на хлапе, когато трябва да обикалят и опознават чудесата на света.

Редица здравни компании правят филми и документални кадри за това как тийнеджърките злоупотребяват с гледането на света през розови очила и допускат непоправими грешки. Истината е, че всичко започва от семейната среда. Когато тя е стабилна и дава добър пример на детето почти няма шанс да си опропасти живота. Според британски педиатри момичетата са много уязвими от емоционални убеждения и ако бъдат насърчени да се развиват, да преследват мечтите си и да се доказват като самостоятелни личности те никога няма да позволят на някой да ги тъпче, тормози или да си налага мнението. Психолози съветват да се подхожда много деликатно към темата с отказването, защото когато едно момиче желае с цялата си душа да направи нещо, то ще изпитва големи затруднения да отклонява предложения и оферти, колкото и опасни и рискови да са за бъдещето й.

Родителите, които разчитат на саморазправа с бой, за да възпитават децата си обикновено се сдобиват с изнервени чада, страдащи от депресии и невъзможност да се опълчват срещу предизвикателствата на живота. Най-добрите психолози в Обединеното кралство разкриват, че детето наистина е като отворена книга, върху която настойниците пишат собствените си качества и предават опита си. Когато родителите съумеят да предадат най-добрите си послания на подрастващите резултатът никога не закъснява.

Снимка: www.tallahasseegrapevine.com
Автор: Dani

Майчини уроци: как да научим щерката да пази достойнството сиРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)