Кога трябва да заведем детето на зъболекар за пръв път

Кога трябва да заведем детето на зъболекар за пръв път


Повечето родители смятат, че децата нямат нужда от зъболекар, докато са малки. Виждат, че малчуганите си износват временните зъбки и се надяват, че когато дойде време ще им порастат нови, по-здрави и по-красиви. Специалистите казват, че точно това е една от най-големите грешки на родителите. Те посочват, че развалените временни зъби увреждат говора, захапката и постоянните зъби. Затова е много важно да се отстранява проблема още докато е в зародиш.

Постоянните зъби стоят в зародиш под временните в челюстната кост и състоянието им се влияе от това на устната кухина. Всяка негативна промяна е негативна за нормалното израстване, подреждане и функциониране на захапката. Временните зъби са с по-слабо минерализирани твърди зъбни тъкани и кариесите по тях засягат зародишите отдолу.

Стоматолозите започват да приемат малките си пациенти след навършване на годинка и зъбките са започнали да никнат. Те установяват дали всичко с пробиването на венците тече гладко и дали зъбите ще се подредят по здравословен ред. До 3-ата годинка детето трябва да посещава  зъболекар периодично, за да не се прекъсва профилкатичната практика. Някои медици назначават флуорна терапия, ако зъбите на момичето или момчето са по-слаби и им липсват важни елементи. До края на 6-ата годинка се разбира повече за състоянието на челюстите и дали евентуално за в бъдеще ще има оплаквания.

В много училища в България се възстановяват стоматологичните кабинети, но ако в школото на вашето отроче няма лекари е добре да се търсят услугите и на други професионалисти. При възникнал кариес нещата не бива да се оставят на самотек. Причината е, че всеки пренебрегнат болен зъб може да предизвиква дискомфорта на детето или дори да натравя кръвта му с токсини от гниещата храна в кратера на зъба. Когато говорим за профилактика са достатъчни 2 посещения при дентален експерт в годината.

Съвременната медицина вече има решение и за това как се процедира при изваждането на млечните зъби. На тяхно място се поставят местопазители. За целта обаче е нужна консултация със зъболекар. Добре е да се проследява дали съкровището ви спи с отворена уста. Ако е така трябва да се отучи от този навик. И не на последно място е добре да отбележим, че детето попива първите си полезни и вредни навици от поведението на родителите си. Ако те се държат отговорно ще успеят да възпитат у него необходимостта от изрядна хигиена.

Снимка: mashangel.com
Автор: Dani

Кога трябва да заведем детето на зъболекар за пръв пътРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)