Как ни помага витамин К и от какво да си го набавим

Как ни помага витамин К и от какво да си го набавим

Витамин К задейства много процеси в организма ни. Например съсирването на кръвта зависи от него. Може да заздравява костите ни и не допуска утаяване на калция в артериите под формата на плака. Действа потискащо върху раковите клетки.

Хората обаче не приемат достатъчно от него. Причината е, че не ядем нужното количество листни зеленчуци и плодове. Особено полезен е за болните от сърце, защото спира натрупването на коронарна плака. К „източва“ калция от кръвта и го насочва към костите и зъбите, където е по-необходим. В противен случай, калцият се „отича“ в меките тъкани и артериите. Витаминът намалява до минимум риска от инфаркт и артеросклероза.

Босилек, магданоз, градински чай, коприва, спанак, цвекло и цикория са богати източници на витамин К. Киви, дрян, къпина и шипка пък са плодовете, които го доставят в организма ни. Полезната доза, която жените трябва да приемат дневно от витамина е 90 микрограма.

За да изпитате удоволствие от прием на витамин К можете да си направите салата от краставици и спержи. Добавяте малко лук и грах, водорасли и бамя, както и домати и получавате истинска витаминна бомба. През лятото можем да презареждаме батерията на витамин К в организма си чрез стабилно консумиране на сливи и ягоди.

Снимка: i3.mirror.co.uk
Автор: Dani

Как ни помага витамин К и от какво да си го набавимРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)