Депресиите се отключват по Коледа

Депресиите се отключват по Коледа

Затрудненото финансово положение и невъзможността да купим на близките си луксозни подаръци стават причина за разваляне на настроението по коледните празници. Специалисти предупреждават, че точно в края на декември е пикът на депресиите и отчаянието. Здравната каса констатира, че още от средата на месеца започва главоломно опразване на рафтовете в аптеките с антидепресанти. Според учените причината за влошаването на емоционалното и психическото ни състояние е фактът, че българинът е свикнал да обръща повече внимание на материалното, а не на духовното.

У нас хората са свикнали да сядат на отрупана трапеза и да имат с какво да наградят децата по сурваки. И когато това стане невъзможно заради празния портфейл започва голямата депресия. Терапевтите смятат, че за да се излезе от дупката човек трябва да се стреми към големите и шумни компании. Дали ще е със семейството или с приятели – всеки сам избира. Важното е да не оставаме сами с „празничната“ програма по телевизията от сълзливо-сополиви филми. Съревнованието с комшиите е друга причина за кофти настроението. При гледката на препълнени торби с ядене и пиене, 101 подаръци за дечурлигата и нов плазмен телевизор нашенецът буквално рухва психически. „Че откъде-накъде Пена и Вуте ще имат, а аз не?!“, мисли си той. Според психиатрите, ако всички сме зле финансово ще бъдем щастливи и на малкото, с което разполагаме, но имането на другите е проблем за манталитета ни. „Тук отново се насаждат дразги и кисело настроение заради навика да завиждаме“, добавят медиците.

Най-лабилни по празниците са затворените хора. Те спотайват мисли и чувстват в себе си и не се чувстват на място, когато попаднат сред веселящи се хора. Това ги разкъсва вътрешно. Те предпочитат да притихнат с книга в ръка до прозореца и да се любуват на снежната гледка навън.

Снимка: campus.ie
Автор: Dani

Депресиите се отключват по КоледаРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)