Упражнението, което ни събужда по-добре и от кафето

Упражнението, което ни събужда по-добре и от кафето

Първото, за което си мислим когато отворим сутрин очи е за една невероятно дълга и утешителна, ароматна глътка кафе. Казваме си, че веднъж докопали се до уникалния чаромат няма да срещаме никакви трудности по пътя си през целия ден. Турците обаче смятат, че пиенето на кафе на гладно е като самоубийство. Според тях кофеиновата напитка неминуемо вреди на стомаха и го разваля. Категорични са, че преди да се пристъпи към използване на опията за разсънване трябва да хапнем нещо.

Ние пък сме убедени, че има нещо, което действа по-силно и от най-силното кафе. И това са лицевите опори. Само 5 повторения вдигат адреналина ни. И тъй като ни карат да напрягаме всичките си сили, за да ги изпълняваме след нощния сън автоматично презареждат тялото ни с нова доза енергия. Писателят Грегори Фаренщайн обяснява, че 30-секундната терапия с лицеви опори е възможно най-здравословният и бърз начин да се събудим и да настроим сетивата си за деня. Освен това е на мнение, че погледът, китките и пръстите на краката трябва да сочат земята, за да стимулираме не само физическата си устойчивост, но и мисловната. Дори се подложил на тест, за да докаже хипотезата си. Изчислил с колко процента се увеличават когнитивните му способности, когато пие кафе и с колко, когато се упражнява преди да пие кафе. Оказало се, че 12% са в полза на опорите, за разлика от 6-те за кафето. Установил, че кафето помага само на краткосрочната памет, а тренировките на дългосрочната.

Теорията на Фаренщайн потвърждава онази, според която трябва да пием кафе един час преди обед, за да има ефект върху нас. Иначе ставаме сънливи преди стрелките на часовника да отброят 12 часа. Пиенето на кафе на гладко разяжда стомаха и си противодейства със стомашните сокове. До 40 минути след изпиването на първата чаша в устата започва да се усеща неприятен вкус и дъхът става лош. Специалистите препоръчват следния график в ежедневието – ставане – тренировка – закуска – кафе.

 

Снимка: bodytime.bg
Автор: Dani

Упражнението, което ни събужда по-добре и от кафетоРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)