Пречи ли на организма едновременното приемане на креатин и кофеин

Пречи ли на организма едновременното приемане на креатин и кофеин

Фитнес маниаците често си задават въпроса дали е полезно или вредно да употребяват едновременно добавката креатин заедно с кофеин. Страхуват се, че може да опънат нервите си или да претоварят сърдечно-съдовата система. Според слуховете дамите са още по-уязвими, ако се опитат да възстановят силите си с прахчето след фитнес, а след това обърнат и едно силно кафенце за разсънване.

Известно е, че кафето силно дехидратира организма. От друга страна, за да подейства креатинът има нужда от оптимална хидратация на клетките. Това означава, че двете вещества не се понасят едно друго. Учените обаче не са на същото мнение. Няколко експеримента с професионални спортисти са доказвали в последното десетилетие, че няма проблем и двете съставки да се консумират.

Изследователи във Великобритания са установили през 2002 г., че няма нищо лошо в това да се гаврътне едно еспресо преди тренировка, а след нея да се пийне и един креатинов шейк. Според учените мускулите достигат пълна наситеност по време на упражненията и натоварването и това предполага възможност за допълнителен прием на лек стимулант. Изследването показало, че кофеинът от една доза кафе дори може да повлияе положително върху резултатите от тренировките.

Отново британско изследване стигнало до извода, че кафето дехидратира тялото и в други случаи, така че не причинява нищо фатално, ако след него се удари и един креатин. Според редица учени от Острова, човек, който е привикнал с пиенето на кафе няма никакви проблеми с това да употребява и добавки, тъй като обезводняващият ефект намалява с времето. Сравняват го със способността на кафето да ни разсънва. Казват, че ако отдавна не сме пили кафе, то след първото изпито можем направо да се взривим от прилив на адреналин. Но след всяка следваща чашка с течение на времето този ефект става почти нулев. Тоест организъм, който вече е свикнал с кофеина лесно свиква и с креатина, а след това някак си нагажда и двете съставки.

Белгийците обаче са убедени, че ако прекаляваме с кофеина под формата на кафе, шоколад и кола, то ще обезсмислим употребата на креатин, понеже вече ще сме „надрусали“ тялото си. Изчислено е, че до 2-3 кафета дневно изобщо не пречат на дозата креатин, която поемаме след фитнес. Не е за пренебрегване обаче другия въпрос – до колко е полезно прекаляването с кафето?!

Снимка: www.muscleandstrength.com
Автор: Dani

Пречи ли на организма едновременното приемане на креатин и кофеинРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)