Разделно... гладуване

Разделно... гладуване

Жените, които не спортуват и не следят какво хапват рано или късно се сдобиват с подкожни мазнини, когато на средна възраст гравитацията спре да прощава. Тук не говорим за пропускане на 1 или 2 основни хранения, а за лишаване от храна в продължение на 20 до 36 часа. Причината е, че организмът има нужда да пренастрои потоците си на енергия и да забави темпото си на изтощаване. Диетата е позната като „Пулсиращо гладувано“ или „Ям – не ям“.

Има няколко причини да прибегнем до гладуването, за да се вталим или поне да влезем в здравословни мерки. Ето и ползите от методологията:

- Увеличава инсулиновата чувствителност - по-малко молекули инсулин вършат повече работа и да не се стигне до отлагане на мазнини. По време на глад тялото не произвежда или произвежда малки количества инсулин и те са достатъчни, за да се свърши цялата работа по транспортирането на вещества в тялото.

- Периодите са достатъчно дълги, за да започне изгаряне на мазнини и недостатъчно дълги, за да започне сериозен спад в общия обем на метаболизма.

- Подобрява инсулиновата чувствителност. Така предпазва от диабет.

- Увеличава клетъчната готовност за съпротивление срещу токсичен стрес породен от кислороден недостиг. Лъже тялото, че то непрекъснато спортува. В това число има защитна роля върху централната и периферна нервна система и сърдечно-съдовата система.

- Гори най-много калории от който и да е друг режим.

- Изпълнява се лесно стига човек да има воля.

- Не поставя забрани върху храни, стига да се спазват определени норми според периодиката на глада.

- Работи отлично при обездвижени хора, възрастни хора със свръхтегло, хора с висок процент мазнини и ниско активно тегло, които не могат да индуцират допълнително енергоразход със спорт заради нисък потенциал за това (липса на тренинг) и/или бавно възстановяване. Ендоморфите печелят най-много от ПГ методиката.

- Пречиства храносмилателната система.

- Отличен хранителен режим за хора с кондиционни или скромни фитнес цели, занимаващи се с интелектуален труд или ниска физическа активност в работния си ден. Повишава концентрацията. Самият Ърнест Хемингуей е казвал, че пише най-трезво, когато е препил на празен стомах.

Докато се практикува гладуването не бива да се забравя за пиенето на течности. По възможност е добре да са вода и чай без добавена захар. Кафето също не е забранено, но трябва да се има предвид, че повече от едно на ден е в състояние да обезводни организма. Ако не се пие необходимото количество вода, докато се ограничаваме от хапване можем дори да колабираме, защото кръвното пада. Затова в стресовата напрегната ситуация на работното ежедневие трябва много да се внимава и всеки симптом да се взима под внимание.


 

Снимка: www.svoizbor.com
Автор: Dani

Разделно... гладуванеРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)