Компанията ни оказва влияние на диетата ни

Компанията ни оказва влияние на диетата ни

Навиците на околните влияят на нашите. Както по-възрастните казват „с какъвто се събереш, такъв ставаш“. Ако си решила, че сега е най-подходящото време да гладуваш, то имай предвид, че е добре да отбягваш вечеринки с по-ящните си другари. Причината е, че докато гледаме нещо, което на нас ни е забранено волята ни се пречупва и се предаваме на дяволското изкушение.

Всеки втори жител на планетата обожава да хапва така наречените „джънк фуудс“, по-познати сред българите като боклуци. Дори да се стремиш да водиш по-здравословен начин на живот все някога ще ти се прииска да си дръпнеш картофче от порцията на човека, който стои насреща ти. Има и моменти, в които се колебаем какво да си изберем от менюто, докато сервитьорът настоятелно ни виси на главата и ни притиска да бъдем по-бързи. Тогава сме склонни да си поръчаме същото, каквото хапва сладко компанията ни, за да е по-лесно и да не се излагаме, че не можем да определим какво точно ни се яде.

В случая важи и обратното правило. Ако нашите приятелки поставят фигурата и здравето си на пиедестал, то и ние ще започнем постепенно да взаимстваме препоръки и опит от тях. Проф. Брена Елисън казва, че ако компанията ни си поръча сладолед или повече сос към салатата, то и ние ще се почувстваме по-добре, ако направим същото. Един вид ставаме съпричастни към страхотния избор за храна и с жеста поздравяваме близките си.

Изследване в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics доказва, че освен качеството на храната от също толкова важно значение е и количеството й. Все пак може само сухари да ядем и да пием полезни смутита с банан, но ако го правим непрекъснато това също може да доведе до качване на телесна маса.

Специалистите казват, че за да не се влияем от избора на меню от страна на приятелите си можем да поръчваме преди тях. Другият вариант е да не сядаме на маса с лакомници, за които всичко изглежда апетитно.

 

Снимка: www.theglamourai.com
Автор: Dani

Компанията ни оказва влияние на диетата ниРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)