Лицето е карта на здравето ни

Лицето е карта на здравето ни

Наистина има и хора с перфектни тела, кожи, зъби, нокти и прочие и прочие. Но повечето от нас не са такива късметлии. Дерматолозите казват, че лицето ни е като карта, по която са обозначени различните аспекти на здравето ни. Те са категорични, че рано или късно по всеки от нас започват да проличават отмъщенията на тялото ни, ако не се грижим добре за него. Най-често проблемите се изписват на челото ни. Буквално.

Д-р Лесли Таби, дерматолог и говорител на Британската фондация за кожата споделя, че за начина ни на живот може да се съди по външния вид на лицето ни. Кожата издава дали сме пушачи, дали сме привърженици на алкохола и дали се храним здравословно. Ето какво казва лицето за здравето ни:

1. Изпито лице – За този симптом са виновни прекомерните тренировки в съчетание с различните диети. Докато отслабваме може да не забележим, че направо измършавяваме. Прекаляването с кардиото разширява кръвоносните съдове и ги оставя без въздух. В резултат на това умират. Губи се много влага от кожата и се дехидратира цялото тяло. Диетите изпиват жизнените ни сокове и ни карат да изглеждаме изтощени. Йо-йо ефектът от тях отнема еластичността на кожата и тя става по-тънка и повяхнала.

2. Подпухнало лице – То може да е резултат от няколко фактора – алкохол, недоспиване и задържане на течности. Злоупотребата с пиячката води до свръхстимулация на слюнчените жлези, които стоят от двете страни на шията и те увеличават обема си. Освен това в спиртните напитки има доста захар, които предизвикват процес, наречен гликолизация. Молекулите от него забавят производството на колаген и еластин, които са градивните елементи на кожата. През 2010 г. изследователи от Университета на Сейнт Андрюс стигнаха до извода, че пасивните хора, които избягват спорта по-рано подпухват и получават бръчки или дори увисване на кожата.

3. Бръчки – Преждевременното стареене най-често се дължи на неправилно предпазване на кожата от слънчевите лъчи.

4. Блед тен – Това е симптом, че не приемате достатъчно витамини или имате наднормено тегло, което тормози вътрешните ви органи. Според последното изследване на учените от Университета на Сейнт Андрюс дори 3 порции плодове и зеленчуци на ден не дават необходимото количество витамини на ден. Заради това понякога кожата ни няма блясък, а тенът е неравномерен. Рос Уайтхед е автор на изследването. Той споделя: "Плодовете и зеленчуците съдържат пигменти, наречени каротеноиди. Именно те придават на морковите оранжевия цвят, а на доматите - червен цвят. Когато ги ядете, тези пигменти се нанасят върху кожата, създавайки сияние.".

Снимка: m.netinfo.bg
Автор: Dani

Лицето е карта на здравето ниРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)