Кога бебето може да приема мед

Кога бебето може да приема мед

Макар медът да има славата на едно от най-полезните и използвани в алтернативната медицина лекарства, той може да се окаже смъртоносен за бебето. Изчакайте докато детето ви навърши годинка и тогава го запознайте с тази лечебен дар на природата, съветват педиатрите.

Възможно е меда да се съдържа бактерия, която при благоприятни условия може да произведе опасен токсин в тялото и да доведе до ботулизъм. Тази болест засяга нервната система и може да парализира детето.
По правило новородените и бебетата са податливи на всички бактерии, инфекции и болести. Майката трябва да бъде изключително внимателна в това какво дава на детето си като храна. Ако тя му даде мед, ой може да отключи животозастрашаващо заболяване и ако то не бъде засечено навреме, може да доведе до фатален край.


Симптомите на ботулизма се появяват най-рано 18 часа след приема на златистата съставка. Ето и как да го познаете. Детето страда от запек, липса на апетит, отпадналост, а в по-късен етап затруднено дишане и парализа. Тези симптоми лесно се бъркат с други инфекции.

Ако вашето дете вече е минало границата от 1-2 годинки, спокойно можете да му давате мед. Дори е препоръчително! Единственото условие е да го правите поетапно, със захранване. В началото давайте мед само 1-2 пъти в седмицата, сутрин и наблюдавайте дали детето ще го усвои.

Снимка: cdn.sheknows.com
Автор: Stefi

Кога бебето може да приема медРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)