Какви опасности за здравето ни крият мебелите

Какви опасности за здравето ни крият мебелите

Мислим си, че домашните любимци и петната от храна и напитки са най-вредното нещо, което можем да причиним на мебелите. Тупаме ги два пъти в годината и ги запираме с препарати и четки на няколко месеца. Доволни сме, че светват като нови без да се замисляме какво се крие в тях и как ни тровят.
Документален филм на режисьорите Джеймс Редфорд и Кърби Уокър разкри истината за съдържанието на меките ни дивани и столове, както и пухеното легло, в което „умираме” от кеф всяка вечер.

Кинодейците са накарали екип от учени да проучи пълнежа на обзавеждането в хола и спалнята ни. Резултатите са покъртителни. Възглавниците под матраците са пълни с лесно запалими химикали. Освен, че домът ни може да пламне като факла благодарение на тях и дробовете ни страдат всеки път щом се отпуснем удобно в меката мебел, за която иначе даваме една камара пари.

Филмът на режисьорите се нарича „Отровната седалка” и отваря очите на модерната градска мадама, която иска да е заобиколена от пухкави мебели. Лентата разказва за опитите на пожарникари, препатили клиенти, учени и медици да предупредят обществеността за отровите, които вкарват в домовете си заедно с мебелите от 1975 година насам. Запознатите с проблема лица от десетилетия настояват калифорнийското законодателство да помисли за забрана на употребата на вредни токсини в производството на мебелите и да инвестира повече в здравето на човечеството.

От филма научаваме, че ретро стилът в интериорния дизайн се оказва не само модерен, но и най-полезен за нас. Причината е, че преди 40 години в мебелите не са се имплантирали опасните съставки и леглата и табуретките ни са напълно чисти, и безопасни. От друга страна се информираме, че с течение на времето химикалите не губят отровната си сила, а напротив. Причината е, че се съдържат в полиуретановата пяна, която се разпада рано или късно и бълва малки частици във въздуха около нас и в дробовете ни. Според Джеймс Редфорд и Кърби Уокър между съвременната технология за изработване на мебели и все по-зачестяващите случаи на астма има огромна връзка.

Снимка: www.spyur.am
Автор: Dani

Какви опасности за здравето ни крият мебелитеРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)