Как да имунизираме себе си и детето срещу грип

Как да имунизираме себе си и детето срещу грип

Зимата е обичайният апогей на грипните вируси. Навсякъде около нас чуваме кихане, кашляне и сополивене. Има обаче няколко начина да укрепнем имунната си система и да останем здрави, и недосегаеми за болестите. Разкрива ни ги главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Специалистът казва, че като цяло най-уязвими са бременните жени и децата. Той пояснява, че няма кой знае каква разлика между най-тежките щамове на грип за здравословното състояние на човека, но бърза да направи една вметка, че усложненията причиняват понякога остра дихателна недостатъчност. По думите му разбираме, че ваксините не позволяват да се развиват усложнения от грипа. Една от най-подходящите възрастови групи за имунизиране с ваксина според него е предпенсионната – между 60 и 65 години. Препоръчва да се прави дори след 50 годишнината, ако човек страда от хронично заболяване като диабет или сърдечно-съдови проблеми.

Д-р Кунчев е категоричен, че децата трябва да се имунизират непременно, защото иначе няма да е възможно да се избегне заразата от приятелчетата в детската градина или училището. „При малките симптомите се развиват скорострелно - имам предвид възпалението на средното ухо, усложнената кашлица и наличието на т. нар. остра и лаешка кашлица, която е характерна за грипа и тази година. При нея може да се наблюдава спазъм, той протича драматично и тогава спешно трябва да се отиде при лекар“, съветва експертът.
Относно професиите, които задължават да се комуникира с много хора той препоръчва да не се пренебрегва силата на ваксините, както и на превантивните терапии. „В 90% от случаите хората се лекуват с медикаменти, които си купуват от аптеката. Те избират различни видове лекарства срещу високата температура, срещу кашлицата, главоболието, сиропи, мултивитаминни препарати. Препаратите помагат на организма, но нямат специфично действие върху вируса“, категоричен е медикът. Д-р Кунчев пояснява, че лекарствата имат ефект само, когато се пият навреме, а не когато е станало късно и симптомите са повалили болния на легло. Лекарят не отрича и силата на народната медицина. Казва, че всяко хранене с био продукти, консумацията на чай, чесън и босилек са добре дошли за организма. В обобщение класифицира начините за опазване на здравето от заразяване с неприятния грип:

- Профилактика с ваксина е най-сигурният метод
- Странене от болни хора и прием на ударни дози витамин С от л'ти чушки, портокали и лимони.
- Закаляване с добро белтъчно хранене, богато на витамини и микроелементи. С храната е добре да се поемат достатъчно плодове и зеленчуци като зеле, ябълки и червени чушки.

 

Снимка: www.zdrave.org
Автор: Dani

Как да имунизираме себе си и детето срещу грипРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)