Готвената храна изтощава организма

Готвената храна изтощава организма

Учени откриха, че когато човек консумира само термично обработена храна, кръвта му се изпълва с левкоцити. Същият процес се наблюдава и когато сме настинали или сме лепнали някой вирус. Затова експертите нарекли увеличаването на левкоцитите по време на ядене хранителна левкоцитоза.


Учените провели експеримент, за да установят дали кръвта ни се насища с левкоцити, ако ядем сурова храна и разбрали, че това не се случва. Изводът е, че храненето само с манджи е вредно и тялото ни реагира така сякаш е атакувано от отрова.

Вътрешните органи отвръщат с мощна атака срещу термично преработената храна. Специалистите препоръчват да се редуват готвени и сурови храни. Те са категорични, че засищането на глада само с готвени ястия тормози имунната система и изтощава тялото. В резултат на лошото въздействие на храната на човек му се доспива. Това е така, защото храносмилателната система се опитва да разгради изменените от високата температура вещества.


Диетолозите предупреждават, че и най-скъпото и засукано блюдо може да се окаже вредно, ако е сготвено на температура над 90 градуса, защото топлинният шок го превръща в канцерогенно. Още по-зле става, ако пържим или печем в мазнина. Тогава се отключва токсинът актриламид. Именно той е виновен за всички възпалителни процеси в тялото ни и по него.

Лекарите съветват да наблягаме на суровите храни и пресните сокове, когато сме болни, за да не тормозим допълнително тялото си с готвената храна, докато то се опитва да се справи с бактериите. Хората, които се хранят само със сурови продукти не страдат от хранителна левкоцитоза. Те защитават върло възгледите си за начина си на хранене и твърдят, че в дневното меню не бива да има повече от 30% термично обработена храна. Според тях човек подготвя организма си за добро храносмилане, когато започне обяда или вечерята си с прясна салата. Зеленчуците внасят в организма ензими, които контролират хранителната левкоцитоза или потушават въздействието й.

Специалистите по здравословно хранене твърдят, че постоянното консумиране на готвено кара човек да изпитва умора, апатия, раздразнителност и дисбаланс в имунната система. Едва ли някой може да се откаже напълно от термично обработената храна, но вещите лица споделят, че е достатъчно да се намали приема й с поне 20%.

Снимка: www.primiro.info
Автор: Dani

Готвената храна изтощава организмаРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)