Бебето или кариерата? Кога е добре да се върнем в офиса

Бебето или кариерата? Кога е добре да се върнем в офиса

Съвременната жена е изправена пред предизвикателството да балансира между личния и професионалния си живот. Докато таткото може да стане баща, да вдигне банкет с приятелите си за новороденото и да се върне на работа със страшен махмурлук още на следващия ден, то при нас не е толкова лесно. Освен това, ако станем майки преди да сме израснали в йерархията като нищо може да ни изстине мястото. Голяма част от представителките на нежния пол бързат да се върнат на работа и прекратяват майчинството, за да си гарантират заплатата. Поверяват пеленачето на грижите на свекървата или на майка си и тръгват по трънливия път на кариерата.

Според психолозите тази тактика е погрешна, защото след раждане емоционалното състояние на жената е лабилно и тя може да преживява следродилна депресия без дори да подозира за това. Но как да разберем, че е настъпило времето да се върнем на работа и да изкарваме пари за домакинството?! Ще разгледаме темата в този материал.

Ако жената се реши на най-важната стъпка в живота си – да си роди бебе трябва да е наясно, че не може вечно да си стои вкъщи, ако иска да се реализира успешно на пазара на труда. Причината е, че модерният, технологичен свят се променя непрекъснато и тя трябва да тренира и нагажда уменията си към новите изисквания на работодателите. В противен случай като нищо ще бъде избутана от следващата новоизлюпена висшистка. Това е една от най-основните причини жени до 35-годишна възраст да се въздържат от създаване на поколение, въпреки че усещат тиктакането на биологичния часовник.

Истината е, че не е добре за жената да се връща веднага в напрегнатата и стресова работна атмосфера, защото организмът й се нуждае от възстановяване. И то не само от физическо, а и от психологическо. Все пак грижите по бебето са безкрайни. Това е професия с работно време по 24 часа в денонощието. Смяната на памперси, храненето и приспиването на бебето костват спокойствието на майката. И бащата колкото и да помага не може да отмени майката, най-малкото защото няма гърди, пълни с кърма.

Педиатри са доказали, че ако майката остави бебето веднага и се върне на работа то веднага ще започне да се чувства като зарязано и изоставено. След време липсата на връзка родител-дете не може да се компенсира. Нищо не може да замени ролята на майката. Дори тя да разполага с финансова възможност да си наеме най-опитната бавачка. Според българското законодателство на жената й се отпуска отсрочка от 2 години майчинство и е добре тя да се спази. Това е полезно и за майката и за детето. В крайна сметка и да имаме или да нямаме деца никога не можем да бъдем сигурни кога точно има вероятност да ни изстине мястото.

 

Снимка: joywill.com
Автор: Dani

Бебето или кариерата? Кога е добре да се върнем в офисаРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)