Три алтернативи на майонезата

Три алтернативи на майонезата

Майонезата е вкусен и хранителен сос, но всички знаем, че не е никак здравословен. Често го приготвяме у дома като смесваме пресни яйца и солидно количество растително олио. Но идеята за употребата му не е никак добра, ако ако често страдате от повишени нива на холестерол в кръвта.

Все пак бихте могли да направите компромисен вариант, който определено ще е полезен, а и вкусен. Децата и съпругът ви ще се влюбят в него и завинаги ще изключат майонезата от хранителното си меню.

Смесете заквасена сметана и горчица на вкус (например към 200 грама заквасена сметана добавете 1 супена лъжица горчица).

Ако докторът ви е посъветвал като цяло да ограничите мазнините, а не само яйцата, то си пригответе сос от нискомаслено кисело мляко (150 грама), 3 скилидки чесън и 3 супени лъжици зехтин. Може предварително да изцедите цяла кофичка кисело мляко и да използвате само получената гъста част.

Друга подходяща смес, заместваща майонезата, е 1 чаена чаша кисело мляко, 100 грама извара, 2 супени лъжици горчица, щипка сол, кимион и други подправки на вкус.

Ако нямате кисело мляко и извара, смесете 100 грама заквасена сметана с 1 скилидка чесън, сока от половин лимон и магданоз на вкус.

 

Снимка: viaranews.com
Автор: Stefi

Три алтернативи на майонезатаРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)