Телешки стек с гъби и одеяло от кашкавал

Телешки стек с гъби и одеяло от кашкавал

Червеното месо е здравословно, особено през зимата, когато имаме нужда от богато и балансирано меню, за да се пазим от настинки. Точно затова предлагаме на вниманието ви една страхотна рецепта за крехко телешко с гъбки и качествен български кашкавал. Телешкото е по-сухо от другите меса, затова е подходящо за консумация дори от дамите на диета понеже е лишено от вредни мазнини.

Необходими продукти:

телешко месо - 1 кг бонфиле

гъби - 500 г бланширани

кашкавал - 250 г

лимони - 1 бр.

масло - 100 г

олио - 80 мл

копър - 1/2 връзка

магданоз - 1/2 връзка

червен пипер

сол

Цялото приготовление започва от почистването на телешкото от ципите. След това се нарязва на няколко стека с дебелина около 2,5 см. За разлика от свинските пържоли тези нямат нужда от начукване, защото са достатъчно сухи. Ако все пак ви се стори, че месото е твърде сбито и има нужда от отпускане може да го понашляпате с дървено чукче. После пържолите се овкусяват със сол и черен пипер и се намазват с малко олио. Поднасят се да се пекат на предварително нажежена скара.

Докато пържолите се пекат трябва да се пристъпи към готвенето на гъбите. Слагат се да се запържат в предварително разтопеното масло и към тях се добавят лимонов сок и нарязаните зелени подправки. Позапеченото месо се подрежда по дъното на тавичка, а отгоре се изсипват гъбите. Ястието се завива с кашкавалено одеялце и се вкарва за няколко минути в загрятата фурна, докато се получи красив загар.

Снимка: 3.bp.blogspot.com
Автор: Dani

Телешки стек с гъби и одеяло от кашкавалРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)