5 златни правила на успеха

5 златни правила на успеха

От новогодишната баница ни се паднаха различни късмети и ако поне половината от тях се сбъднат няма да има по-щастливи от нас. Проблемът е, че за осъществяването на мечтите ни трябва да работим непрестанно и целенасочено. Само със стоене на едно място и мечтаене нищо не става. Всички искаме да сме красиви, популярни, успешни, богати и много харизматични. Първото и последното са Божа работа, но за останалите две има няколко закона. Проповядва ги тибетецът Робин Шарма, който покорява света с вижданията си за живота.

Шарма е родом от Непал, написал е няколко бестселъра за лидерството и това как да привличаме късмета и парите на своя страна. Разгадал е тайната как да накараме животът и тялото ни да работят за душата, а не обратното. Той е истински гуру в нахъсването. Проумял е всички стратегии и техники за това как да се мотивираме да бъдем по-активни и да се развиваме. Преди цяло десетилетие е измислил 5-те правила на активния, изпълнен с много магия и щастие живот. Тогава написва поредния си хит: “Монахът, който продаде своето ферари” и променя нагласите на бизнесмените за бизнеса завинаги. В момента помага на компании като Microsoft, GE, FedEx и Nikе да продължават да стоят здраво застопорени на върха на пазарната власт. Неговите препоръки са:

1. Спи по-малко – Достатъчни са ти само 6 часа, за да функционираш правилно. Всяка допълнителна минута въргаляне в леглото си е цяло прахосване. Животът е кратък и времето струва много пари. Качеството на съня компенсира количеството му. Ще свикнеш да ставаш по-рано, ако в продължение на месец се придържаш към плана. Равносметката – имаш с 30 часа повече време за вършене на доста по-приятни и продуктивни неща.

2. Първо важните неща – Ако се научиш да боравиш с времето си правилно и да го изразходваш рационално, то накрая на живота си ще осъзнаеш, че си живял по възможно най-добрия начин, на който си била способна. Не отлагай нещата, които могат да те направят щастлива и пълноценна личност. Все пак щом си осъзнала каква е мисията в живота ти какво чакаш, че не започнеш да я изпълняваш?! Това е проблемът на повечето посредствени хора – не знаят какво искат!

3. Изтласквай боклука от ума си като с ластик – Сложи си ластик на китката и започни да го разтягаш. При всеки плясък върху кожата на ръката си представяй, че си загребала солидно количество боклуци от съзнанието си и си го изхвърлила, защото не ти трябва. По същия начин се освобождавай от излишната информация и негативните емоции. Проектирай мисловно и си визуализирай как разтребваш душата и тялото си, за да поддържаш хигиената им на висота. Само така ще ти служат вярно. Скоро ще усетиш колко по-ясно си започнала да разсъждаваш и да виждаш реалността около себе си.

4. Носи си бележник за големите идеи – Невероятно е как само една мисъл може да промени живота ни. И е страшно жалко, ако я подминем или забравим. Затова е полезно да си носим няколко листчета и молив в портмонето си за екстремни ситуации. Никога не се знае покрай какво ще минем или каква мисъл ще ни споходи мимоходом. От нея може да зависи бъдещото ни препитание или пък някаква революционна новост в света. Може ние да сме следващите изобретатели на нещо велико. Както е казал Оливър Уензъл Хоумс: “Човешката мисъл, веднъж подминала една идея, никога не възвръща първоначалните й измерения “.

5. Мисли за целта, а не за крайния продукт – Щом правенето на нещо, ставането всяка сутрин, за да ходиш на скапаната си работа и да виждаш физиономиите на скапаните си колеги, тогава за какво по дяволите ти е притрябвало да ставаш, например банков служител?! Не е ли по-важно цял живот да се чувстваш окриляна и щастлива от това, което си, вместо да пропилееш ценни години, само за да натрупаш опит в дадена сфера. Работата трябва да е хоби, хобито любов, любовта източник на живот. Всичко останало е прахосване и вървене към преждевременната смърт.

 

Снимка: 2fm9xz2drvqemrbu.zippykid.netdna-cdn.com
Автор: Dani

5 златни правила на успехаРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)