Почивка

Тъкане

Тъкане

Дъската (бърдото), която виси свободно на основата, трябв да има в долната част тежест, за да се образуват първите отво­ри (уста) между нишките. Вторите отвори се образуват като вдигаме бърдото, за да... »

Навождане На Основата Върху Дъската (Бърдото)

Навождане На Основата Върху Дъската (Бърдото)

При набождането на основата върху бърдото трябва преди всичко Да внимаваме крайните й нишки да попаднат в отворите, а не в очичките, защото само така вътъкът ще се нарежда рав­номерно. В крайните отво... »

Приготвяне На Основата

Приготвяне На Основата

За да приготвим основата, трябва да знаем колко дълги платове искаме да изтъчем, в какви цветове и какъв модел. Необходимо е нишките й да бъдат винаги 30—40 см по-дълги от готовата тъкан, защото не мо... »

Тъкачна Дъска (Бърдо)

Тъкачна Дъска (Бърдо)

В миналото тъкачните дъски са били от дърво. Сега се из­работват и от пластмаса, например от плексиглас и др. Ако искаме да си направим тъкачна дъска от дърво, най-добре е да използваме дъсчица или шп... »

Няколко Думи За Тъкането

Няколко Думи За Тъкането

Тъкането с тъкачни дъски е познато много отдавна и е има­ло съвсем специфично значение още при старата текстилна кул­тура. Използва се и днес за приготвяне на предмети, които имат широко приложение, к... »

Страници 86 от 87 ‹‹ 12...8384858687 ››