Опасно ли е хъркането по време на бременност

Опасно ли е хъркането по време на бременност

Всяка конвулсия, потръпване на крайник или смущение на дишането може да накара кожата на бременната жена да настръхне от ужас. Бъдещите майки преживяват пълна трансформация на организма и тялото си, докато износват плода и се чудят и маят на доста от процесите в себе си, докато траят 9-те месеца.

Точно това е причината много жени да се безпокоят дали по някакъв начин затрудненото им дишане или хъркането могат да навредят на бебето, докато то си расте в утробата. В половината от бременностите се появяват т. нар. пристъпи на паника. Изразяват се във внезапно събуждане на майката от най-дълбокия нощен сън и недостиг на кислород. Специалистите препоръчват в такива случаи да се запазва самообладание и да се практикува дълбоко дишане до забавяне на сърдечния ритъм. До няколко минути състоянието отшумява и жената може да се върне към пълноценната си почивка. Акушеро-гинеколозите препоръчват в такива ситуации да се правят кратки разходки, да се дъвче бонбонче или да се излиза на чист въздух.

Хъркането обаче е затваряне на гърлото и буквално задушаване заради легналата позиция на тялото и достигането на насъбраните течности до дихателните пътища. Редица изследвания са доказали, че жените, които хъркат по време на бременност раждат бебета с по-ниска телесна маса от останалите майки. Децата се раждат с до 10% по-малко тегло от наследниците на дамите със спокоен сън. Специалистите констатират, че при 65% от случаите на хъркащи родилки се налага цезарово сечение. По думите им явлението става опасно, ако се проявява повече от два пъти седмично.

Експеримент на американски гинеколози доказа, че жените, които хъркат нощем, докато чакат рожбата си са застрашени от високо кръвно налягане и прееклампсия. Хъркането представлява блокаж на дихателните пътища и е симптом на сънната апнея, която не позволява на човек да си отпочине.

Снимка: cdn.sheknows.com
Автор: Dani

Опасно ли е хъркането по време на бременностРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)