Вредните навици, които смятаме за полезни за зъбите си

Вредните навици, които смятаме за полезни за зъбите си

Профилактичните прегледи и честото миене на зъбите не са достатъчни, за да поддържаме перфектна устна хигиена. Още най-ранна детска възраст стоматолозите и родителите ни съветват какви здравословни навици да си изграждаме, за да запазим блестящата си усмивка за максимално дълго време. Според дентални проучвания през последните години от американски експерти се оказва, че половината от полезните навици, които спазваме всекидневно като ритуали за Добро утро и Лека нощ са всъщност вредни. Ето и кои са те:

1. Не обръщаме внимание на качеството на четките за зъби и подценяваме тяхната важност, за да пестим за нещо друго по-важно за домакинството. След 10 години съжаляваме за погрешната си преценка, когато вече е късно и сме загубили доста от зъбите си.

2. Търкаме енергично и натискаме силно четката за зъби по повърхността на зъбите и венците като си мислим, че така ще ги полираме до съвършенство. Резултатът е, че венците заболяват, стават чувствителни и се отдръпват от зъбите. Когато пием горещи или студени напитки осезаемо изтръпваме от остра болка. Достатъчно е четката да се държи под ъгъл от 45 градуса спрямо зъба и да не се натиска до дълбаене.

3. Миенето на зъбите преди хранене всъщност отстранява предпазния слой слюнка, която ги покрива. Това позволява на съставките в храната да атакуват незащитените зъби и венци и да ги разяжда.

4. Хрупането на лед и настървеното ядене на сладолед е опасно за зъбите. Първо ги „умъртвява“ заради ниските температури на продуктите и през това време агресивно нарушава покритието им. Хрускането на лед може да доведе до невъобразима болка и развитие на кариес.

5. Гризането на нокти и на твърди предмети допълнително увеличава наслагването на микроби в устната кухина и нарушава подреждането на зъбите. Особено вредно е за малките деца, докато зъбките пробиват венците и си търсят място.

6. Слушаме, че е важно да мием зъбите си след всяко хранене, но истината е, че храната съдържа киселини, които размекват емайла на зъбите и ги правят уязвими. Най-доброто решение е да се изчака един час преди следващото миене на зъбите. Ако се усеща неприятен вкус в устата от храната може да се изжабури с вода или с течност за уста.

Снимка: www.dimensiondentistry.com
Автор: Dani

Вредните навици, които смятаме за полезни за зъбите сиРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)