Превантивни мерки срещу рак на дебелото черво

Превантивни мерки срещу рак на дебелото черво

Вашите черва работят ли правилно? Те имат тежката задача да смелят всичката храна, която сте приели през деня. Количеството, което възрастен човек изяжда за една година е около 500 кг храна. Представяте ли си?! А знаете ли, че от съдържимото в червата за един ден (около 11 л) само 100 мл се изхвърлят с изпражненията.

Все още не може да се даде ясна причина за появата на рака на дебелото черво. Раковите клетки започват безконтролно да узряват и да се делят в стената на червото. Статистиката показва, че обикновено диагнозата се поставя, когато има разсейки и в други органи.
Добре е да не подценявате опасността и да си правите системни прегледи при специалист. Това може да спаси живота ви! Възможно е да не се наложи лечение, защото ако се открият при прегледа, полепите се отстраняват още тогава.

Не натоварвайте червата си!

– Винаги следете за кръв и слуз в изпражненията

- Не подценявайте запека, диарията, както и чувството на непълно изхождане. При подобни симптоми да се прави консултация с коремен хирург или с лекар-онколог. 
- Ако не можете да ходите нормално до тоалетна, значи има проблем. Задържането на храна в червата е предпоставка за гниене и интоксикация от задържаните фекални маси.

- Похапвайте растителни продукти. Те са полезни за червата

- Поне два дни в седмицата посещавайте залата. Спорта пази и лекува

- не пийте алкохол и не пушете твърде много

Снимка: img.gotvach.bg
Автор: Stefi

Превантивни мерки срещу рак на дебелото червоРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)