Кристалното око на Нунавик

Кристалното око на Нунавик

Природата е устроена така, че да ни даде най-съкровеното си. Едно скъпоценно бижу за нея, а и за нас е Кристалното око на Нунавик в Канада.

За да го посетите е нужно да пътувате до далечния север на Квебек, където се намира изключително природно чудо – кръгло езеро със сини води. То се побира в рамките на древен, но добре запазен кратер от метеорит.

То е останало тайна за дълги години, когато само местните инуити били добре запознати с него. Точно те му дали името „Кристалното око на Нунавик“ заради неговата кристално чиста вода.

Първи го забелязват екипажите на United States Army Air Force, когато през 1943 година прелитат над сините му води. За пръв път обаче снимки на метеоритното езеро се разпространили през 1950 година.

Известност му дава търсача на злато и диаманти Фредерик Чуб, който бил убеден, че именно там ще намери несметни богатства.

Чуб помолил за помощ експерта геолог В. Бен Мийн от Университета в Онтарио, който веднага предположил, че езерото всъщност може да се окаже кратер на вулкан. Обнадеждени Мийн и Чуб организирали няколко експедиции до този отдалечен район. Така събират данни, от които станало ясно, че структурата на езерото е на метеоритен кратер, създаден преди около 1,4 милиона години.

Името се сменя на „Новият кратер на Квебек“. През 1999 година езерото-кратер сменя своето название още един път, този път се кръщава „Pingualuit“. В момента кратерът и околностите са част от националния парк носещ същото име. Размерите на езерото и кратера са 3,44 километра в диаметър, 160 метра височина и 400 метра дълбочина.

Ако щете вярвайте, но след щателни проверки, става ясно – водата му е най-чистата прясна вода в света. Езерото няма никакви притоци, затова водата в него се събира единствено от дъжд и сняг и се губи само чрез изпаряване. Водата му е толкова бистра, че ако се вгледате, бихте могли да видите предмет на 35 метра дълбочина.
Видео:

Снимка: econ.bg
Автор: Stefi

Кристалното око на НунавикРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)