Храните, които ни правят по-силни през зимата

Храните, които ни правят по-силни през зимата

След лятото вадим тежката артилерия и пълним хладилника с витаминозни бомби. Студеното време изисква хранене с питателни ястия. Богатото и разнообразно меню е ключът към поддържането на бодър тонус и здраво тяло. Не бива да се пренебрегват нито месото, нито плодовете и зеленчуците. Има няколко продукта, на които задължително трябва да наблягаме от ноември до март:

1. Кейл – изобилства от витамините К, А и C ,и от вещества като калций, фибри и желязо. Леко нагарча, но е цяр през зимата за имунната система. Може да се яде суров или с лека термична обработка. Това е супер храна!

2. Цвекло – не случайно е на почит в Русия. Казват, че е червено, защото пречиства кръвта ни и помага за всичко. Пази ни от проблеми със сърцето благодарение на високото си съдържание на витамин А, B, C, калий, магнезий и фосфор. Може да се консумира под формата на зеленчуков сок, на салата или на супа. Вкусно е!

3. Брюкселско зеле – както е един от най-успешните продукти за спазването на диета и сваляне на килца, така е богато и на калий, калций, витамини А и витамини С. Особено полезно е, ако се приготвя на пара. Държи сито за дълго време. Хапвайте го като разядка с основното.

4. Праз – беден е на калории и е богат на витамин К. Особено подходящ е за бременни жени, понеже съдържа фолиева киселина, която избива свободните радикали и пази от различни болести.

5. Гуава – колкото повече я хапваме, толкова повече се натрупва в организма ни полезния антиоксидант ликопен, който варди от рак и сърдечни заболявания. Богата е на фибри и калий, усвоява се бавно от организма и засища глада. Дава достатъчно захар на тялото, за да поддържа високи нивата на енергия.

Снимка: www.womenshealthmag.com
Автор: Dani

Храните, които ни правят по-силни през зиматаРейтинг: 5.0 от 5.0 / (2 гласа)