Новините ни съсипват

Новините ни съсипват

Изненадите са хубаво нещо. И когато някой ни накара да избираме между добрата и лошата новина, винаги ни се иска първо да чуем добрата, макар да си я оставяме за десерт. Оказва се обаче, че гледането на новинарски емисии по телевизията е вредно за здравето и може да вкарва в болницата.

Калифорнийския университет съобщава, че научаването на новини е като отрова за съзнанието ни. Учените направили изследване на обществените нагласи по време на терористичните атаки на Световния търговски център и маратона в Бостън. Резултатите били категорични, че след 6 часа вечерта сме по-уязвими от завишаване на нивата на стреса. Именно затова новинарските емисии се излъчват след 7 часа. Тогава атакуват подсъзнанието ни и всичко ни изглежда по-кошмарно и страшно. Това е една от медийните стратегии за манипулация.

Когато зрителите бъдат шокирани с негативни информации у тях се зараждат чувства на тревожност, депресия, отчаяние и страх. Това, разбира се, дава повече хляб на терапевтите и производителите на антидепресанти.

В България възрастните хора са атакувани от специализирани телевизии, по които се сипят коментари колкото сериозно е положението у нас и как ни чакат глад, мизерия. От малкия екран пенсионерите разбират за несправедливостите в родината и това вдига кръвното им до небесата.

Снимка: static.indianexpress.com
Автор: Dani

Новините ни съсипватРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)