Как се появяват мазолите и съвети за лечението им

Как се появяват мазолите и съвети за лечението им

Мазолите са болезнени или безчувствени кожни израстъци, които се появяват заради триене и натоварване на въпросното място по дланите или стъпалата. Цветът им варира между бял, сивкав и жълтеникаво-кафяв. Най-коварни са онези, които изникват между пръстите на краката, защото първоначално остават незабелязани и това възпрепятства лечението им. Най-честата причина за сдобиване с мазоли е носенето на неудобни и некачествени обувки и претъркване на кожата върху стоманените уреди по време на тренирането във фитнеса.

Водят до болка в случай, че са свързани с нервните окончания на кожата. Някои са толкова „усложнени“, че могат да попречат на ходенето и да дори да обездвижат притежателя си. Мазолите са предпоставка за появата на гъбични инфекции, а може и самите те да са се появили заради бактерии. Лекарите предупреждават, че мазолите не са нещо за подценяване, защото редица изследвания сочат, че понякога са симптом за заболявания като диабетна невропатия или ревматоидни деформации.

За да се предотврати появата им могат да се направят няколко неща. Фитнес маниаците трябва да си набавят от специалните ръкавици за спортуване, а жените да престанат да носят китайски обувки. Трябва да се намалят до минимум всички дразнители на кожата, които водят до появата им. Подложките и ортопедичните обувки са добро решение за спасяването от мазоли. Има и една страхотна рецепта за лечението им:

Приготвя се лекарство от 10% салицилова киселина, 10% млечна киселина и вазелин. Краката се потапят в гореща вода за половин час, след което се намазват мазолите.

Банята се прави няколко пъти, докато закоравялата кожа започне да побелява и да се размеква. След това се отстранява с пила или пемза.

 

Снимка: img.bg.sof.cmestatic.com
Автор: Dani

Как се появяват мазолите и съвети за лечението имРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)