Знаеш ли какво си купуваш заедно с майонезата от магазина?

Знаеш ли какво си купуваш заедно с майонезата от магазина?

Мазнини, захар и консерванти се съдържат в опаковката с купешката майонеза, която обичаме да мажем обилно върху сандвичите и салатите си. Ново проучване доказа, че майонезата се прави от растителни мазнини, като например соева, царевична и зеленчукова. В зеленчуковата има доста от полезните омега-6 мастни киселини, но няма от още по-полезните омега-3 и това води до дисбаланс и загуба на хармонията в организма.

Редовната консумация на майонеза води до затлъстяване, проблеми със сърдечно-съдовата система, риск от диабет и остеопороза. Ракът и артрита са следващите неща, които могат да споходят върлите любители на гъстия, яйчен сос. Комисията за защита на потребителя предупреждава, че дори върху етикета да е изписано съдържанието на зехтин това изобщо не означава, че в продукта няма наличие на други растителни мазнини.

В една лъжичка купешка майонеза има 1 грам захар. Полезното количество, което трябва да се консумира на седмица, за да няма щети по човешкото здраве е 1-2 лъжици на 1-2 седмици. За хора, които се опитват да контролират нивата на кръвна захар или да свалят килограми чрез диети майонезата е забранен плод. Една от основните съставки на майонезата в кварталния магазин до вас е мононатриев глутамат Е621. Той е консервант, който представлява сол на натрия под формата на бял кристален прах. В хранителната промишленост се използва масово като овкусител. Редица изследвания сочат, че предизвиква мигрена, проблемно храносмилане, астма и аритмия.

Снимка: www.aktivni.si
Автор: Dani

Знаеш ли какво си купуваш заедно с майонезата от магазина?Рейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)