Какво трябва да знаем за фонтанелата

Какво трябва да знаем за фонтанелата

С раждането на малкото ни съкровище изникват и куп въпроси. Като всяко ново нещо и малкото бебе е толкова нежно и крехко, че сякаш ви е страх да не го повредите с вашите действия. Ако внимавате и действате адекватно, не би трябвало то да е в опасност.

Сега ще разгледаме какво представлява фонтанелата на бебето, за какво служи и какво трябва да следите при затварянето й?Имат я новородените. При тях костите на черепа не са свързани здраво помежду си, а се съединяват чрез меки образувания и гъвкави “шефове”, точно в най-високата част на главицата. Там костите са особено нежни и изискват определено внимание. Черепа леко се обезформя, когато раждате вашето малко бебче. Причината е, че телцето му и сравнително голямата главичка се налага да преминат през родовия канал. Размерът на фонтанелата може да варира от 1 до 3 см. А малката фонтанела се намира в областта на тила и има формата на триъгълник с големина около 5 мм.

Не се плашете, ако няколко дни след раждането забележете леко увеличеният размер на фонтанелата. Нормално е. Така черепа се мъчи да си възвърне нормалната форма. По-големите размери на фонтанелата означават, че бебето не е получавало достатъчно калций и витамин D през 9-те месеца. Важно е какво количество калции и витамин D ще получи новороденото след като вече е дошло на бял свят. Помагат редовните кърмения и адаптирано мляко, както и повече слънчеви бани (при зимните бебета може да се наложи допълнителен прием на витамин D).

Нормално е голямата фонтанела да се затвори, когато мъничето ви е вече на 8-18-месечна възраст или пък до 2 годинки. За сметка на това на малката фонтанела са й нужни едва 1-2 месеца след раждането. Ако голямата фонтанела забави своите нормални темпове на зарастване, то възпрепятства нормалния растеж и развитие на мозъка, което да доведе до заболявания като микроцефалия. Следете съвестно размера на тази чувствителна част. Мерете обиколката на главата и размера на фонтанелата и да си водите статистика, с която да е запознат педиатъра ви. Обикновено всеки месец главата на вашето бебе ще расте с около сантиметър.

На пипане фонтанелата трябва да е вдлъбната, но малко, пък ако е изпъкнала, това може да е индикатор за някакъв проблем като повишено вътречерепно налягане. Нормално е фонтанелата да е леко издута, ако бебето плаче и повръща, които водят до напрежение в главата, а също и ако главата не е изправена. Прекаленото хлътване на фонтанелата пък може да е признак за недостиг на течности в резултат от повръщане, диария, висока температура и т.н.

Не се плашете. Не е необходимо да полагате никакви грижи за фонтанелата. Тя сама следва естествения си процес и ще се справи без вашата намеса. Често майките изпадат в паника, ако някой докосне нейното съкровище по фонтанелата. Това е напълно излишно. Мястото е толкова добре защитено, че е абсолютно изключено мозъка на бебето да пострада. Можете спокойно да къпете, решете и галите детето по главата. 

Снимка: www.moetodete.bg
Автор: Stefi

Какво трябва да знаем за фонтанелатаРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)