5 минутна рецепта за добро настроение

5 минутна рецепта за добро настроение

Престанете да се раздавате и да мислите само за чуждото щастие. Кой ще се погрижи за вашето? Хубаво е да виждаме усмивки по улиците, макар това да се случва рядко. Започнете да слагате своята по-често. Ето няколко съвета, които ще подобрят значително настроението ви само за 5 минути:

1. Поровете в интернет за смешки – Прекратете заниманието си точно в момента и потърсете нещо забавно, миличко и сладко. Снимки, клипчета, любим комедиен сериал, всичко което смятате, че ще приповдигне духа ви е подходящо.

2. Подредете покоите си – Развържете възела от чаршафи, за които почти всяка сутрин не ви остава време да се погрижите и ги сгънете прилежно. Оправянето на спалнята ви трябва да се превърне в ритуал за „Добро утро!“. Писателката Гретчен Рубин описва в книгата си „Проектът щастие“ как да превърнем подреждането на креватчето в навик. Колкото по-бързо го правим, толкова по-лесно ще ни се струва и няма да мислим по цял ден какъв безпорядък е в личния ви свещен кът за отдих.

3. Носете в чантата си по нещо сладко – Когато жената е гладна, тя става раздразнителна и не особено продуктивна, защото мисли само как да засити глада. Не е случайна поговорката „Гладна мечка, хоро не играе“. Както знаем, сладкото, особено шоколадът увеличават производството на щастливия хормон ендрофин. Ако сте на диета или спазвате специален хранителен режим, пакетче ядки също ще ви свърши прекрасна работа в прегладнели моменти.

4. И нека на бюрото ви цари ред! - Мръсни чаши, купчина папки, хвърчащи листи, кламери и нещо, което не можете да намерите. Всичко това ще ви разфокусира от задачите или ще ви отнема много време, за да намерите документът, който спешно ви трябва. За капак ще се изнервите или паникъосате. Преди да настъпи такъв ужасен момент помислете дали не е по-добре просто да разкарате всичко излишно и да поразтребите.

5. Изключете света и пуснете музиката – Редица британски изследвания показаха, че добрата музика нормализира нивата на кръвното и захарта. Намалява стреса и със сигурност оправя настроението, особено ако чуете любимата си песен. Може дори да се разкършите или да тактувате с крак под бюрото. Ако изпитвате силен гняв пробвайте една психоатака – пуснете си възможно най-бруталната метъл или рок жица и ще предадете излишната агресия на песента. Ще ви олекне и скоро ще усетите как ще преминете към по-спокойна и весела мелодия. Правете всеки свой ден по-хубав като зареждате редовно плейъра, с който излизате сутрин от къщи.

6. Ароматерапията на лимона – Японци откриха, че линалолът (субстанция в лимона) е враг на стреса. Ако не сте фен на лимоните, пробвайте с босилек, хвойна или лавандула. Колкото по-приятен е ароматът, толкова по-ефективен ще е върху нервната ви система.

7. Протегнете се – Ако нямате време за спорт и точно в момента се намирате седнали пред лаптопа в офиса и няма никой наоколо, опитайте да се протегнете с всички сили. Това ще подобри кръвообращението и притока на кислород в тялото ви. Ще отпуснете ставите от напрежението заради продължителното седене в една поза. Това ще ви успокои и ще презаредите батериите за оставащите часове до края на работния ден.

8. Силата на медитацията – Звучи сериозно и сложно, но всъщност е леко и приятно. Освобождава свободните отрицателни радикали в тялото и прочиства ума. Седнете на пода. Вслушайте се в дишането. Опитайте да го балансирате, така че да стане спокойно, плавно и дълбоко. Не се опитвайте да се преборите с мислите в главата си, защото това само ще подсили действието им. Оставете ги, скоро сами ще изчезнат.

9. Записвайте си всяко чувство на благодарност в дневник – Няколко минутки на ден, за да описвате в дневник малките и големите неща, които ви радват не са края на света. Няма да изгубите ценно време. Дори напротив, ще инвестирате в още поводи да се усмихнете като си припомняте наново какво сте забелязали през деня и какво хубаво нещо ви се е случило. Не е възможно да сме постоянно концентрирани върху проблемите и негативното отношение на хората наоколо.

10. Изключете телевизора и компютъра. Излезте навън! - Не поглеждайте кой ви пише в социалните мрежи, не гледайте към телефона с очакване някой да ви се обади, не се опитвайте да сте непрекъснато в час със случващото се през деня по света и у нас. Успокойте топката за малко. Имате себе си, ума си, тялото си, времето си. Използвайте наличното по най-рационалния начин. Хванете самочувствието и жаждата си за приключение под ръка и се разходете навън. Може пък да ви се случи нещо неочаквано и интересно! Разберете какво се крие зад ъгъла, само за вас, точно сега.

11. Работа, любов, пътувания...живот – Наредете приоритетите си. Всичко, което не е важно за вас, просто изхвърлете с лека ръка на боклука. Съсредоточете се върху истински ценните неща като семейство, приятели, половинката, опознаването на света и различните култури в него. Има толкова много богатства по земята. Докоснете ги, вижте ги, притежавайте ги за момент. Нервите и работата няма да избягат.

Снимка: t3.gstatic.com
Автор: Dani

5 минутна рецепта за добро настроениеРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)

  

Коментирай и ти