С мисъл за природата

С мисъл за природата

В Колумбия изникна еко селище от къщи с тучни поляни вместо покриви. Те са дело на дизайнера Simon Velez. Проектирал ги е в покрайнините на градчето Куиндио, но смята скоро да ги урбанизира в някой голям мегаполис. Идеята на архитекта е човечеството да заживее в къщи, които да помагат на природата да оздравее.

Съвременните му творения напомнят на китни, схлупени къщурки като тези в приказките. От покривите им висят трева и цветя, за които не се налага почти никаква поддръжка, защото е нужно само един дъжд, за да бъде утолена жаждата им и да продължат да растат на воля. Simon поставя фотоволтаици по покривите между богатата флора, за да захранва домакинствата с електричество, което не коства еко равновесието.

Идеята му хрумнала, докато пътувал из азиатските държави Китай и Япония. Видял, че тамошното население вече се е научило как да заплаща на планетата прекомерното си размножаване с изобретения, лекуващи климата. Според него хората напразно обвиняват Азия, че застрашава Земята от пренаселване, защото жълтата раса е единствената, която е осъзнала фаталните последствия от замърсяването на природата и полага грижи това да спре. Колумбиецът е уверен, че макар да са твърде гъсто населени хората в Азия са измислили решението на екологичните проблеми, които могат да помогнат на целия свят, ако бъдат приети и разпространени.
Той казва, че вместо да се сади само трева, покривите могат да послужат като персонални градинки за отглеждане на подправки и зеленчуци за консумация от домакинствата. Съветва по-находчивите да си правят лични паркчета за отдих с пейки, шезлонги и плажни чадъри. За своята собствена еко градина е използвал само бамбук, защото е почитател на източните философии и дзен течения. Признава, че такива къщи ще виреят най-добре сред по-голяма влага, но добавя, че нищо не пречи да се опитва навсякъде.

Снимка: lafirstclass.files.wordpress.com
Автор: Dani

С мисъл за природатаРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)