Какво ни причиняват плесента и мухълът у дома

Какво ни причиняват плесента и мухълът у дома

Сухият въздух в жилището може да раздразни лигавицата на дихателните ни пътища и да усещаме парене и дращене в гърлото. Но влагата и мухълта също не са никак здравословни. Последните изследвания над ефекта им върху човешкия организъм показват, че между гъбите по стените и респираторните заболявания има пряка връзка.

Има поне десет симптома, които ясно дават сигнал, че мухълът в дома пречи на обитателите му. Човек може да започне да страда от мигрена, да получава кръвотечения от носа и да изпитва болки свързани с дихателните пътища. Може да се появят кашлица, запушване на носа и стомашно-чревни смущения. Някои от бактериите в домашната мухъл са различни, съответно и въздействието им върху организма е различно. Затова е и доста трудно да се установи, че човекът се разболява заради плесените в дома си. Особено ако не знае, че има такива.

Негативните ефекти от плесените повлияват най-вече хората с отслабена имунна система. Децата и възрастните обаче са най-уязвими. Бъбреците и черният дроб може да заболеят хронично, ако човек бъде изложен трайно на вдишване на гъбички. Освен това учените са категорични, че мухълът у дома може да е една от причините за развитие на ракови образувания.

Най-много плесен се появява в кухните, баните, килерите и мазетата. Обикновено живущите на приземните етажи се оплакват, че им е трудно да се справят с влагата и да се отърват от мухъла. Ето и какви са начините, по които плесените причиняват заболявания и кои са самите заболявания:

1. Инфекции – Това се случва, когато гъбичките се заселят директно в човешкия организъм и започнат да се развиват там. Носната кухина и алвеолите са местата, от които обикновено бактериите проникват.

2. Алергични реакции – Конюктивит, ринит, тежка бронхиална астма и алергичен алвеолит са алергиите, които човек може да развие заради спорите на микроскопичните частички, ако те попаднат в дихателната му система. Спорите раздразват очите и лигавиците и директно атакуват.

3. Натравяне – Мухълът е токсичен, затова нищо чудно да се стигне до отравяне. Най-податлив е стомашно-чревният тракт. В него храната навлиза заразена с гъбичките.

 

Снимка: bghelpforum.com
Автор: Dani

Какво ни причиняват плесента и мухълът у домаРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)