Ужасяващи кадри от разкрасителните процедури на миналия век

Ужасяващи кадри от разкрасителните процедури на миналия век

Да си го признаем, шокирахме се до дъното на душите си щом съзряхме някои от снимките на козметичните процедури, които са се прилагали в миналия век. Оказва се, че себеподобните ни са се подлагали на китайски мъчения, за да се приведат добре. Голяма част от салоните за красота са приличали на индустриалната част на Ню Йорк от самото появяване на града – машини, инструменти и механици вместо козметици и дерматолози. И въпреки това посестримите са намирали сили да се усмихнат. На снимката е показан самият Макс Фактор, който изпробва едно от първите си изобретения за гримиране. Днес го споменаваме в магазините за козметика, защото Фактор е баща на една от най-добрите серии в световен мащаб.

Този материал не е за представителките на нежния пол със слаби нерви, но определено трябва да се види от повече мъже, за да са наясно на какви изтезания се налага да се подлагаме, за да галим самочувствието си, да изглеждаме добре и да им се харесваме. На адрес www.modernism.ro са събрани цели колекции с фотоси от 30-те години на миналия век. Кадрите са правени от различни краища на света и изобразяват най-добрите техники и похвати за глезенето на една жена, които са съществували тогава из развитите страни. Макар всичко да прилича на режисиран филм на ужасите дамите се усмихват и изглеждат така сякаш им е особено приятно да го правят.

Процедурите изглеждат странно и особено болезнено. Трябва да се вземе предвид, че тогава обезкосмяването все още не е било широко застъпено, но не искаме и да си представяме какви машинарии щяха да се използват за епилацията на женските крачета в зората на социализма.

За процедурите дамите са били подготвяни като за операция – слагали са им маски и са пъхали главите им в метални тръби, за да им сушат косите за повече обем. За изглаждане на бръчките са ги карали да лапат предмети и да стоят неподвижно върху метални клечки, които са придържали вратовете им да не се счупят. Снимките в сайта са достойни за поредицата „Табу“ по National Geographic, която показва най-извратените и вече забранени ритуали по света.

Макс Фактор е направил първото изобретение за прецизно нанасяне на грим. Прилича на саркофаг от железа за мумифицирането на жени. Излиза, че ние, децата на дивия капитализъм сме истински щастливки, че можем да притежаваме епилатори, преси и маши за косите си.

В миналото не е имало кремове за защита от вредните лъчи на слънцето и дамите са се зачулвали с огромни наметала, приличащи на пижами.

Снимка: www.modernism.ro
Автор: Dani

Ужасяващи кадри от разкрасителните процедури на миналия векРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)