Съвет от специалистите: Зазимяване на градината

Съвет от специалистите: Зазимяване на градината

Ако искаме напролет отново да се радваме на разцъфваща и по-жива от всякога градина трябва още тази седмица да се погрижим за нея. Докато е още обагрена в жълто, кафяво и червено трябва да я подготвим за застудяването.

Започва се от моравата, тъй като заема най-голямо пространство в двора. Наторява се с микс от фосфор, азот и калий. За равномерно нанасяне се използва гребло. Слагат се по 20 кг тор на декар площ. Тревата се подстригва до 6-7 см и се „разресва“ с гребло, което се нарича скарификатор. Добре е да се отстранят всички гниещи растения, защото те задушават моравата. Не позволяват на въздуха да достига до почвата.

За силно обогатяване на почвата е хубаво да се натори с коктейл от тор от калифорнийски червей с пясък. Полученият микс трябва да се разпилее по моравата. В тази тор няма плевелни семена. Правилното разчесване на тревата позволява тя да се сгъсти на пролет. От основата на всяко растение порастват други, които се наричат братя.

Късна есен не е подходяща за кастрене на храстите. Позволено е да се махат само пречупени и заоблени клони, които стърчат прекалено много. Онези, които цъфтят от ранна пролет до средата на лятото е известно, че се подрязват през есента, а другите, които цъфтят до есента се режат на пролет. Торят се също като тревата и се поливат. Под тях се почиства от листа и мъх. За повече красота може да се добави мулч, който се продава се в различни цветове. Това са дървесни стърготини, които се посипват като настилка и не позволяват на плевелите да избуяват и да крадат от силата на красивите ви растения.

За подрязването на декоративните дървета трябва да се използва овощарска замазка. Първо се изрязва тревния чим около дървото с остър нож. После се смесва тор от калифорнийски червей с пръст около дървото и се полива. Отново може да се мулчира.

За да не се увредят от замръз или сняг някои дръвчета и храсти трябва да се пристегнат с канап и мрежичка. Клоните се събират в снопи към ствола. Не бива да се стяга прекалено. Процедурата се прави до края на декември.

Снимка: napravisam.net
Автор: Dani

Съвет от специалистите: Зазимяване на градинатаРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)