Психолози: Тормозените деца стават агресивни и злобни

Психолози: Тормозените деца стават агресивни и злобни

Американски психолози откриха, че най-големите престъпници в историята на човечеството са били жертви на домашен тормоз в ранните си детски години. Според педиатрите изобщо не е правилно да възпитаваме малчуганите с шамари и четене на конско. Специалистите коментират, че децата опознават света като наблюдават родителите си и попиват всички техни поведения и реакции.

Д-р Шона Лий, професор в Университета на Мичиган смята, че когато един родител бие редовно наследника си той наслоява в него ударни дози агресия и желание за мъст на по-късен етап. Психолозите заключават, че онова, от което възрастните са се страхували като малки не бива да прилагат в дисциплинирането на собствените си деца. В противен случай могат да им причинят дълбока травма, която да пусне корени в съзнанието им и на подсъзнателно ниво да провокира негативни мисли. Лий е провела експеримент с 3200 майки от афро-американски произход с деца на по година-година и половина. Родителките споделили пред експерта колко често шляпат децата си и след 5 години се оказало, че най-битите деца са най-агресивни.

Момченцата, които търпят непрестанни критики от страна на бащите си се развиват с ниско самочувствие и са изключително предразположени на депресивни състояния. Причината е, че те възприемат главата на семейството като авторитета, от който трябва да взимат пример. И когато бащите им ги подценяват или пренебрегват момчетата рядко стават пълноценни и здравомислещи граждани на обществото. Проявяват симптоми на депресия и апатия.

Редица изследвания сочат, че малтретирани и обиждани деца се развиват с психически проблеми на по-късен етап. Психолозите обясняват, че изобщо не бива да се стига до домашна саморазправа. Те дават съвет как един родител може да се справи с палавото си дете, което се чуди само какви бели да прави. Според експертите майките и бащите трябва да записват момичетата и момчетата си на спортни занимания, за да растат здрави и без капка негативна енергия в организма си. Добре е на хиперактивните и непослушните деца да им се отвлича вниманието с полезни и приятни занимания, за да не се появяват предпоставки за караници и раздаване на шамари.

Снимка: www.magforwomen.com
Автор: Dani

Психолози: Тормозените деца стават агресивни и злобниРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)