Какво правим в кухнята, че пълнеем и без да ядем

Какво правим в кухнята, че пълнеем и без да ядем

Вредните навици в храненето са ясни – гълтане без да се дъвче, тъпчене на устата с всевъзможни неща, бързи обедчета и нездравословни изделия. Но има неща, които правим в кухнята си и без да осъзнаваме те лепят излишни килограми по фигурата ни. Дори да се смятаме за добри готвачи има няколко основни гафа, които правим при приготвянето на всяко ястие и те ни карат да дебелеем. Виж кои са:

1. Мазно – Няма такова нещо като полезна мазнина, ако е в големи количества. Затова овкусявай салатата и спагетите с премерени дози зехтин. Много жени си мислят, че когато пържат нещо дъното на тигана трябва да се покрива с олио. Истината е, че може да се сложат само две супени лъжици олио, ако тиганът е качествен и има незалепващо покритие. Малко известен факт е, че в зехтина се съдържат по 125 калории на всяка сложена лъжица. А нормалният прием на калории за един ден е 1500. Тоест само с няколко лъжици зехтин е възможно да „преядеш“ с калории без да е необходимо да хапваш и друго.

2. Изяждаме си всичко – защото сме свикнали да чуваме от малки, че така правят послушните деца. Пък и нали пари са се давали. Защо да не се нагушим, само и само да не прахосваме храна? Храната може и да не я прахосаме, но това със сигурност ще се случи със стомаха и женствените пропорции на тялото ни, ако се тъпчем. Опитай да си сипваш порции в по-малки чинии. Ако не можеш да засищаш глада си с малки количества храна той най-вероятно ще имаш нужда да ядеш по повече от 3 пъти на ден. Именно това е здравословният режим!

3. Спазване на рецептите – за довечера си извадила рецепта от интернет или от дебелата книга на баба и се чудиш как да си намериш всичките 150 съставки. Ами просто недей. Всяко ястие търпи трансформации. Може да извадиш някои неща от предписанието или да ги заместеш с други, по-здравословни.

4. Щипка от това и от другото – някои от най-добрите кулинари в света не си падат по идеята непременно да опитват от всяка сготвена манджа. Единственото, за което проверяват е дали има достатъчно сол. Така че не е нужно да ядеш от всички съставки или вече готови изделия, докато готвиш. Първо свърши работата, а след това седни като бял човек и си хапни бавно и спокойно. Всяка нервна хапка се лепи по бедрата, а кълването като кокошка на крак нито ще те засити, нито ще ти помогне в борбата с наднорменото тегло.

Снимка: images.idiva.com
Автор: Dani

Какво правим в кухнята, че пълнеем и без да ядемРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)