Как да запазим елхата свежа за по-дълго време

Как да запазим елхата свежа за по-дълго време

На Бъдни вечер се украсява коледното дръвче. То озарява дома ни с блещукащите играчки и светлинки. Допълва атмосферата с невероятен аромат на гора и ни носи много празнично настроение. Веднага след празниците обаче идва мъката по изваждането му от апартамента и почистването на игличките му, които са се забили в мокета. Има няколко трика, които ще вдъхнат живот на елхата, борчето или елата за по-дълго време така, че то да издържи до края на новогодишната плеада от поводи за наздравици и да го махнем лесно след нея.

1. Купете дръвчето в навечерието на Коледа. Разбира се, това крие риск да останете без елха и всичко да се е разпродало под носа ви, но все пак е добре да се вземе непосредствено преди празниците. Ако го купите още този уикенд има огромен риск да повехне точно за Коледа. При излизането на оглед трябва да обръщате внимание на връхчетата и клоните. Ако по тях има кафяви петна, значи е започнало увяхването.

2. Инсталирано у дома трябва да бъде и консервирано. Запазването на младостта му става като се отреже малка коричка от ствола. След това го поставете в кофа с вода, за да си поема влага. Може да го посадите в навлажнена пръст, за да се запази за по-дълго време свежо.

3. Дръвчето трябва да се държи на студено. Преди да започнете украсяването го дръжте в най-хладното помещение на дома си или на терасата.

4. Бананите изпускат газа етилен и затова не бива да се поставят в една стая с елхата. Причината е, че веществото спомага за бързото узряване на елхата и игличките започват да опадват.

5. Прави се разтвор от лимонов сок, вода и захар и се напоява дървото. Лимонадата съдържа глюкоза и се оказва, че е много хранителна за дръвчето. Може да се използва и истинска лимонада. Въглеродният й диоксид пречи на развитието на микроорганизми, които разяждат елхата. Също толкова ефективно помага и алкохолът. Капнете, например малко водка в лимонадата.

6. Слагат се по-малко лампички. В противен случай дървото се нагрява и повяхва.

7. Аспирин също се дава като лекарство на елхата. Не защото го боли нещо, а защото се стимулира да запази свежестта си и да ни радва за по-дълго време. Дръвчето трябва да попие от разтвор с няколко таблетки аспирин.

8. Мястото е от изключително важно значение. Дървото трябва да разполага с пространство и да не е притиснато в ъгъла.

9. Лак за коса върши добра работа за временното задържане на игличките върху клончетата. Стилизиращият продукт се грижи не само за оформянето на косите ни, но задържа и зеленината по дръвчето.

Снимка: upperallenfire.com
Автор: Dani

Как да запазим елхата свежа за по-дълго времеРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)