Грипът става причина за инсулти и епилепсия

Грипът става причина за инсулти и епилепсия

Грипната епидемия през зимата не бива да се подценява, защото на по-късен етап може да се окаже, че е зародила фактори за инсулти и епилепсия в човешкия организъм. За това предупреждава проф. д-р Ара Гарабед Капрелян, началник на направление "Неврологични клиники" в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна и член на управителния съвет на болницата. Медикът е категоричен, че дори заболяването да отшуми за една седмица това далеч не означава, че не може да предизвика усложнения като вирусна пневмония, възпаление на средното ухо и обостряне на редица хронични заболявания, както и неврологични усложнения - например температурни и епилептични гърчове, мозъчен удар (инсулт), възпаление на мозъчните обвивки (менингит), мозъчното вещество (енцефалит), гръбначния мозък (миелит) и на периферните нерви (полиневрит).

Д-р Капрелян разкрива, че най-уязвими от неврологични усложнения са децата под 5-годишна възраст и хората над 65, бременните жени, болните с хронични сърдечносъдови, белодробни, бъбречни, чернодробни и хематологични заболявания, захарен диабет, пушачите и алкохолиците. Застрашени са и мъжете и жените с наднормено тегло, както и онези, които не подсилват имунната си система, а очакват тя да се презарежда сама. Специалистът съветва да се търси професионална лекарска помощ и лечението да започне още с появата на първите симптоми. Докторът предписва лекарства и дава инструкции какви терапии да се провеждат в домашна обстановка. В случай, че има сериозни оплаквания, пациентът се праща при специалист в конкретна област. Д-р Капрелян описва грипа като сериозно заболяване, което може да предизвика тежки неврологични усложнения заради вторичните бактериални инфекции и на токсичните въздействия. Развиват се трайни увреждания на централната и периферната нервна система (парализи, епилептични гърчове, симптоми на Паркинсонова болест и др.) или се застраша животът на пациента.

Експертът уточнява, че родителите на болните деца трябва стриктно да спазват препоръките на лекаря и да следят дали детето спазва оздравителния режим или хитрува. Според него е нужно настойниците да осигуряват богато на витамини и минерали, и разнообразно меню за децата си, за да ускорят оздравителния процес. В случай, че детето е покосено от сериозен вирус майката и бащата трябва да внимават дали е легнало на мека повърхност в странично положение с отметната назад глава, за да диша нормално и да не се задавя, ако повърне.

Снимка: www.active.com
Автор: Dani

Грипът става причина за инсулти и епилепсияРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)