Чудодейна икона оживява в село Свирачи

Чудодейна икона оживява в село Свирачи

От древни времена на 15 август се почита Света Богородица. Празника се нарича  Успение Богородично. В едно българско село се пази чудодейната икона на Света Богородица от храма „Свети Димитър”. Селяните от Свирачи, Ивайловградско се кълнат, че иконата оживява. Според мнозина картината на Светата Майка си има избраници, в чиито ръце заиграва, за да бъде запазена древната традиция.

Самата игра на иконата датира от 150 години. Традицията повелява на празника, след сутрешната литургия в свираченската църква „Свети Димитър” чудодейната икона на Света Богородица да се свали от иконостаса. Само на Успение Богородично обикновеният посетител на храма може да я докосне. За да го направите се налага да седнете на земята в храма с лице към олтара, а иконата се поставя върху краката ви. Вярващия придържа иконата с ръце и опира главата си в нея. Често иконата си стои мирно, но има редки случаи, когато очевидци се кълнат, че са свидетели на чудо. Иконата леко удря по главата, онези които смята за избраници.

85-годишната баба Мара е една от избраниците на чудодейната икона. На всеки празник, когато старицата поеме иконата, тя затанцува в съсухрените й ръце, като я бие я по главата и тялото. Жителите на Свирачи знаят избраниците по имена – баба Мара, баба Неделя, баба София.
Друга легенда разказва, че иконата налага само грешните. Но масово вярващите се кълнат, че Света Богородица ще налага само онези, които са повярвали в чудодейната й сила.

Снимка: www.sabori.bg
Автор: Stefi

Чудодейна икона оживява в село Свирачи Рейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)