5 симптома, че се съсипваш от работа и проблеми

5 симптома, че се съсипваш от работа и проблеми

Прекомерната и хроничната умора изтощават имунната система, замъглява съзнанието и затруднява способността ни да мислим адекватно. Изхабяването на физическите сили води до изхабяване на психическите и резултатът е гняв, телесен дискомфорт и пристрастяване към стимулнати като кафе, кола и шоколад, консумирани наведнъж.

Обикновено идва заради работохолизма и прегряването в работата. Второто се причинява от изчерпване на вдъхновението и мотивацията да вършим работните си задължения. Когато установим невъзможността и нежеланието си да работим се паникьосваме и се опитваме да напрегнем сетивата си до краен предел, за да се справяме със задачите. Това само ускорява процеса по прегряване. Стресираме се и намразваме всяко свое занимание. Околните също. Преди да рухнеш тотално има няколко неща, които можеш да направиш, за да се съхраниш. Съветите ги дават експерти от портала Mind Tools. Специалистите посочват симптомите на преумората и казват: веднага се оттеглете в отпуск на някое приятно местенце или сменете работата!

1. Разконцентриране – идва, когато вече не можем да се справяме с новите порции стрес и сме разочаровани от работата си. Започваме да правим всичко машинално, докато мислите ни летят към 1000 други места и хора.

2. Вина – Бачкаш и не стигаш до никъде. Даваш всичко от себе си, но резултатът е незадоволителен. Знаеш, че можеш повече и това те побърква. Започваш да се виниш и се стараеш повече. Изморяваш се до краен предел и всичко, което можеш да правиш вечер след работа е да се сгърчиш на две на дивана в хола и да циклиш в една точка.

3. Променливо настроение – Еуфория, свръх емоционалност, остра чувствителност от чужди думи, обидчивост и депресия. Това са сигурните настроения, с които ще се сдобиеш, ако се преумориш. Забави малко темпото и си дай сметка, че не си робот, за да се справяш с всичко. Има една красноречива поговорка за подобни случаи: Едно магаренце се товарело много и стопаните забелязали това. Вместо да го поощрят, започнали да го товарят още и още, докато магаренцето не умряло.

4. Изолация – Не вдигаме телефона, не отваряме вратата и отхвърляме всички покани на близките си. Защото сме смазани от работата си. Мислим само за нея, говорим само за нея и животът ни се върти около нея. Кошмарен омагьосан кръг. Кажи край и излез от него.

5. Утеха в алкохола – Всичко започва от първата „невинна“ чашка. Разбираш, че от нея ти става добре, отпускаш се и продължаваш да наливаш. Скоро това се превръща в рутината на битовия алкохолизъм. Американски експерти по психично здраве казват, че човек се преуморява и прегаря, когато към стреса добави и обилни количества храна, алкохол и дрога.

Снимка: cdn.blisstree.com
Автор: Dani

5 симптома, че се съсипваш от работа и проблемиРейтинг: 5.0 от 5.0 / (1 глас)